Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Viz Vilàgnapja

Kedves Barátaink

 

 

"Màrcius 22 " a Viz-Vilàgnapja! Nemzetkőzi jelentőségű !!!!

 

 

A 2018-as Víz Világnap nemzetközi szlogenje nem véletlenül lett a „Védd természetesen!”. Bolygónk legégetőbb problémáival a XX. században csak regionális szinteken foglalkoztak a nemzetek, mára azonban már nem csupán a víz tisztasága a globális kérdés. Árvizek, aszályok, vízszennyezés - mind károsítják a növényzetet, talajt, folyókat, tavakat. Hogyan csökkenthetjük az ezek által okozott károkat? Hogyan szabhatunk gátat a környezetszennyezésnek?

 

A megoldást a természet maga kínálja. A jellemzően egyetlen funkciót – például csatornázás – betöltő szürke infrastruktúra megoldásai mellett a zöld infrastruktúra térhódítása azért fontos, mert több probléma egyidejű kezelésére is lehetőséget nyújt. Új erdőket kell telepíteni, vissza kell kapcsolni a folyókat az árterekhez, helyre kell állítani a vizes élőhelyeket, hiszen ezek tartják egyensúlyban a víz körforgását, javítva az emberiség egészségét és életminőségét.

 

Tisztelt olvasóink !

 

Szàmunkra -magyaroknak- a VÍZ mindég fontos szinte központi kérdést jelentett. Pl.: a rég-múlt történelmünk szerint is "letelepedésünk" egyik fontos tényezője az u.n. : " biztos viz-ellàtàs!! A Duna nemzetkőzi szerepe mindég meghatàrozó volt, természetesen màs folyók is, emelten a Tisza folyót. Szàmtalan szàjról szàjra adott megjegyzés is Tanúsítja!! ......ki a "Tisza " vizét issza, vàgyik annak Szíve vissza!!!!

PERSZE ezt itt mi mondhatjuk: ....ki a Zagyva folyó vizét issza...stb!!!

 

 

 

 

 

 

Nem véletlenül éreztük szükségletnek: a Zagyva-völgye Alapítvànyunk létrehozàsàt és célkitűzésűnk alapjàul  ezen folyó problémàival való foglalkozàst. Alapítvànyunk célja kettős:

 

 A Víz-megtartàs valamint

 

 A  Víz- hasznosítàs.

 A folyó négy megyét érint:

Nógràd: itt ered! Heves: igaz ma màr csak a csücskét érinti Pest: a megyenagysàgàt tekintve: jelentéktelen De: van!!! Végül: Szolnok megye. Itt búcsúzik a folyó és folyik a Tiszàba  Mint  igazi M A G Y A R

 

Folyó!!!

Alapítvànyunk elkészítette a Folyó szakmai javaslatàt és eljuttatta az Illetékeseknek: "Vízügyi Főigazgatósàg " és a Szervezetet irànyító  Belügyminisztériumnak.

 

Alapítvànyunk folyamatos tàjékoztatót àd a folyóval kapcsolatos eseményekről Honlapunkon !!!

 

Címünk: emrkka@gmail.com

Dr. Kecskeméti Sàndor

 Alapítvàny létrehozója