Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Rólunk

"Habár felül a gálya,alul a víznek árja,azért a víz az úr"

                         

Petőfi Sándor

 
Ezen Alapítványunk a gyakorlati életben csak a ZAGYVA alapítványnéven ismert! A több mint TÍZ éve működő Alapítvány hosszú utat tett meg a mai nap kiemelt feladatainak megvalósításához.
Kezdetben csak a Zagyva folyó Nógrád megyei 
utf-8--nevtelen-01.jpg
szakaszának problémái és az ott élő emberek 
élete ami feladatokat adott. Jelentős eredmény volt a Zagyva folyó forrásának rendbetétele, minek alapján ma már kiránduló hely is. Természetes, hogy nem lehet egy folyót csak egy rövid szakaszán eredményesen kezelni, az ott élő embereket a folyó többi szakaszának tevékenységéből kizárni. E probléma megoldásában segített az u.n. Környezetvédelmi Egyesülés amely a Hatvani Cukorgyár ( sajnos már mindkettő megszűnt ) víz-tározó, víz-ellátási gondjaival foglalkozott, ami kiemelten a Zagyva folyóra épült. A szóban forgó Alapítványnak jó és szoros kapcsolata volt azzal az Egyesüléssel amely a gyár víz-problémáival foglalkozott. Így már szinte kézenfekvő volt az Alapítványnak Heves megyével való kapcsolata. Ez pedig szinte kínálta A Zagyva folyó Szolnok megyei szakaszának bekapcsolását az Alapítvány munkájának végleges kialakításához. Az eredményességhez természetesen szűkség volt támogatásra, ami elsősorban azt jelentette, hogy megértetni mind a lakossággal, mind a hatóságokkal, hogy a folyót csak egységes gondolkodással és EGYSÉGESEN lehet kezelni. 13_11_pic_earth.jpgEbben segítségünkre voltak a Zagyva-menti települések kiemelten  Hatvani önkormányzat. Házigazdaként ott kapott helyet az Alapítvány, tájékoztatóinak megtartására. Ezeken a megbeszéléseken vált "alap-gondolattá" az u.n. Vízmegtartás célkitűzése! Mit is jelent ez? Nem mindenhol kell a folyót gátak közé szorítani! Nyilván az ésszerűség határain belül !! Fel kell bővíteni a halgazdálkodást, a Tározókon keresztül , majd a Halfeldolgozást!!!! Ezzel párhuzamosan jelentkezett az Erdőgazdaságoknál a Vadásztársaságok kötelező kilőtt vadak feldolgozása. Jelenleg mindkettő hiányzik. Sikerült a három megye(Nógrád,Heves és Szolnok megye) gondolkodó lakosainak, zagyva_folyo_vagott.jpgszervezeteinek, hatóságainak( egyes országos szervezetnek) figyelmét felhívni az Alapítvány tevékenységére. Ezek után elkészült a Zagyva folyó "megvalósítási tanulmánya" amely tartalmazza a leírtakat. A Tanulmány jelenleg az Országos Vízügyi Hatóságnál, valamint a felügyelő szervüknél a Belügy-Minisztérium illetékeseinél van.
Sajnos a Környezetvédelmi Minisztérium megszűnésével az ügyek (környezetvédelmi) intézése lelassult!!
Tisztelt olvasó és szimpatizáns!!! Alapítványunk tovább dolgozik a kitűzött céljaink megvalósításán, hisz mintegy 250 km hosszú folyóról van szó, valamint kb. 200 millió lakos várható életkörülményeinek javulásáról!!!
Várjuk munkánk segítő javaslataikat!!!

Dr. techn. Kecskeméti Sándor
az Alapítvány létrehozója.