Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Helyi hírek

Közmunkáról és hulladékgazdálkodásról…

A közelmúltban a Zagyva-völgye Emberi Környezetéért Alapítvány szervezett – tájékoztató jelleggel – két olyan témájú előadást Salgótarjánban, a Civil Közösség Házának épületében, amelyek közvetve vagy közvetlenül is érintik a lakosságot és a civil szervezeteket. Az eseményen első ízben Licskó Bálint, a Salgótarjáni Foglalkoztatási Nonprofit Kft. ügyvezetője prezentált a közfoglalkoztatás jelenéről és jövőjéről, majd Fekete Zoltán, a Salgótarjáni Hulladékgazdálkodási és Városüzemeltetési Nonprofit Kft. (VGÜ) igazgatója vezette be hallgatóságát a hulladékgazdálkodás területét érintő átalakulásokba.

Salgótarján. Licskó Bálint igazgató előadásának elején először is kiemelte: a héten minden társaságukat érintő programot elfogadtak, amelyet az elkövetkezendőekre elterveztek, majd kiemelte: a kft. feladata, hogy a közfoglalkoztatást, s annak minden velejáróját kezelje különböző projektek megvalósításával, valamint ezáltal egy kézzelfogható értéket is igyekezzenek produkálni.

– A közfoglalkoztatási programok célja a munkahelyteremtés, a szemléletformálás és a nevelés, valamint, hogy a fizetés helyben legyen elköltve – emelte ki az ügyvezető. A prezentációból kiderült az is, hogy a cég kétféle programban indulhat, amelyek közül az egyik a Belügyminisztérium által kiírt – úgynevezett –„Start programokat”, a másik pedig a hosszabbtávú foglalkoztatási projekteket jelenti.

Az előadás résztvevői: Fekete Zoltán, Licskó Bálint és dr. Kecskeméti Sándor, az eseményt szervező Zagyva-völgye Emberi Környezetéért Alapítvány alapítója (balról jobbra) - Fotó: Niederland Dávid

Az előadás résztvevői: Fekete Zoltán, Licskó Bálint és dr. Kecskeméti Sándor, az eseményt szervező Zagyva-völgye Emberi Környezetéért Alapítvány alapítója (balról jobbra) – Fotó: Niederland Dávid

– A Salgótarjáni Foglalkoztatási Nonprofit Kft. hat programban vett részt a „Start programokon” belül, amelyek közé soroljuk a mezőgazdasági-, a bio-, a belvíz ráépülő-, az illegális hulladék-, a közút karbantartási-, valamint a helyi sajátosságokat érintő (például varroda, mosoda) projekteket – jegyezte meg Licskó Bálint.

Hozzátette továbbá: a társaság fő tevékenységeinek finanszírozását a munkaügyi főosztály által lebonyolított pályázatok, valamint az önkormányzat támogatása biztosítja. A 2015-ben kiírt közfoglalkoztatási pályázati források legnagyobb kihasználása érdekében több új tevékenység indítását is elvállalta a cég, s – többek között – olyan feladatokat látnak el, mint a parkok fenntartása, a fák kivágása, a játszóterek felügyelete, a virágfelületek ültetése, a városi rendezvények kiszolgálása, a temető-üzemeltetés, valamint az épületek és a közutak karbantartása. Ezeken felül fűnyírással, parlagfű-mentesítéssel, illegális szemétlerakó-helyek megszüntetésével is foglalkoznak – derült ki az előadás alatt. Ezeken kívül indítottak speciálisan hajléktalanok számára is programot, amelynek célja a fedél nélkül élőknek a  munka világába történő visszavezetése volt.

Az előadás végén Licskó Bálint kitért arra is: konzorciumi partnerként 2016-ban több európai uniós pályázatban is részt vettek, és tervezik további ilyen források megszerzését is.

– Szükségszerűnek tartjuk, hogy Salgótarján város lakosságában megerősödjön az a tudat, hogy a közfoglalkoztatottság egy lehetőség, s egy speciális állomás az életben, ahonnan a közfoglalkoztatottak sikeresen vissza-, illetve bekerülhetnek az elsődleges munkaerőpiacra, és úgy gondolom, megyeszékhelyünkön és környékén már van annyi munkahely, valamint bér is, hogy aki akar, az majd fog tudni váltani! Ez a célunk! – zárta szavait az ügyvezető.

A közmunkaprogramok ismertetése után Fekete Zoltán, a VGÜ igazgatója vette át a szót.

– Az előző prezentációból is kiderült, a város gondnoki szerepét már nem mi töltjük be, azaz munkánk kilencven százalékát csupán a térség hulladékgazdálkodása – begyűjtés, szállítás, ártalmatlanítás, lomtalanítás – teszi ki, valamint a város közterületeit igyekszünk karbantartani, tisztítani, takarítani. Téli időszakban pedig a hóügyeletet és a síkosság-mentesítést látjuk el – kezdte az igazgató.

Ezt követően kifejtette: a szelektív hulladékgyűjtés célja, hogy csökkentsék a lerakott hulladék mennyiségét, redukálják a környezet terhelését, valamint másodlagos nyersanyagot tudjanak előállítani.

– Nagy előrelépés, hogy már házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést is végzünk a családi házas övezetekben. Ez annyit jelent, hogy az előre legyártott, ingyenesen a lakosság számára biztosított műanyag zsákokban, a szelektíven különválasztott hulladékot bérmentesen elszállítjuk – a megadott szállítási napokon. Elsődlegesen a papírt és a műanyagot gyűjtjük, ám évi tíz alkalommal a füvet is elhordjuk – fejtette ki Fekete Zoltán.

Továbbá hozzátette: a közeljövőben megnyílnak a hulladékudvarok is Salgótarján-Csókáspusztán, Pásztón, Taron és Bátonyterenyén, ahol majd a húsz kilométerről érkező, lakossági hulladékot fogják befogadni.

– Ezzel igyekszünk megakadályozni az újbóli illegális szemétlerakók létrejöttét, valamint a hulladékudvaron egy újrahasználati központ is nyílik majd, s ennek célja: olyan termékek – kinőtt ruhák, elhasznált gyermekjátékok – gyűjtése, amelyeket különböző szervezetek akár szociális céllal is tovább tudnak majd adni a rászorulóknak – zárta gondolatait Fekete Zoltán.

Palchuber Kinga

 

Cikkek

2017.06.20

Környezetvédelmi Világnap

/ Menüpont: Helyi hírek
 
Teljes bejegyzés